lauantai 10. marraskuuta 2012

Mysteeriostajan korvaus

Toiseen tähän aiheeseen liittyvään kirjoitukseeni on muodostunut pieni keskustelu kommenttikenttään, johon olen kirjoittanut väärin liittyen korvauksiin. Haluan selventää myös muita aiheeseen liittyviä asioita.

Mysteeriostaja voi saada korvauksensa kahdella eri tavalla:

Kulukorvaus
Asiointi korvataan kulukorvauksena, eli esimerkiksi ravintolakäynnillä ostettu ateria korvataan kuittia vastaan. Tästä shopperi ei hyödy kuin siten että saa tavallaan ilmaisen ruoan (mikä on loistava juttu sinänsä). Kulukorvaus voi olla myös vaikkapa aterian summa sekä kilometrikorvaus (koti-matka-koti / bussilipun hinta). Kulukorvaus on myös esim. huoltoasemakäynnillä ostettu bensa ja kahvi, jotka maksetaan kuittia vastaan takaisin, tällöin hyöty on tankatun bensan verran.

Rahapalkka
Asiointi korvataan rahapalkkana, joka on joko urakka- tai tuntipalkka.
Urakkapalkka sisältää useimmiten myös aiheutuneet kulut. Esimerkki: asiointi suoritetaan kahvilaan, josta ostetaan kahvi ja pulla. Urakkapalkaksi sovitaan 20€. Palkaksi jää se osuus mikä jää kahvin ja pullan jälkeen jäljelle 20€:sta. Tästä summasta maksetaan verot. Km-korvauksia ei ehkä erikseen tässä olekaan.
Tuntipalkkalainen tekee luonnollisesti asioinnit juoksevalla palkalla. Kuitenkaan, kukaan ei voi olettaa että esim. kahvilakeikka kestää kaksi tuntia. Työtunneiksi lasketaan asioinnin kesto sekä valmistautuminen ja raportoimiseen kuluva aika. Mahdollisesti myös matkustukseen käytetty aika. Kulukorvaus kilometrien mukaan / bussilipun mukaan tuntipalkan lisäksi.

Mysteeriostajalla voi olla kirjallinen työsopimus tai sitten ei. Ehkä eri firmoilla on erilaisia käytäntöjä. Itsellä on työsopimus, mutta sitten on myös kontakteja joista ei sellaista ole annettu. Ne joista en ole työsopimusta saanut, tarjoavat ainoastaan keikkoja kulukorvauksella, ei rahapalkalla. Yksi firma saattaa joidenkin keikkojen yhteydessä tarjota kulukorvauksen lisäksi pientä rahallista palkkaakin, mutta ilmoittaa itsellä olevan velvollisuuden huolehtia verotukseen liittyvät seikat kuntoon.


Oli korvaus mitä tahansa, kivaa tämä on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti