tiistai 16. heinäkuuta 2013

Säästääkö keskittämällä?

Jokaiselta löytyy lähes takuuvarmasti ainakin yksi päivittäistavarakauppaketjujen etukortti. Näitä kortteja mainostetaan avainsanoilla "säästäminen", "rahaa takaisin", "rahanarvoisia etuja" ja niin pois päin.
Useimmat kilahtavat S-korttiin ja kaikkeen siihen mitä S-ryhmän kautta voi ja saa ostaa. Etuna tulevat kylmä käteinen joka maksetaan kuukausittain takaisin S-tilille. Joitain vuosia sitten saimme kylkiäisenä myös S-Pankin palvelut, jotka asiakasomistajalle ovat maksuttomia. Nykyään kaupan kassaltakin voi nostaa S-kortilla rahaa (mikä on oikeastaan aika suuri etu siihen nähden, että monien perinteisten pankkien tiskiltä rahaa saa vain muutaman tunnin päivästä).

Mutta säästääkö keskittämällä oikeasti, tai hyötyykö siitä mitenkään?

Faktahan on se, että kaikkien etukorttijärjestelmien kustannukset näkyvät ostohinnoissa. Että voit saada euron takaisin uuden takin ostosta, tuo euro on laitettu etukäteen takin hintaan. Kauppias ei menetä tuota euroa nettotuloksestaan sillä se on budjetoitu hintaan alun alkaenkin. Sen sijaan kauppias tekee suuremman tilin niiltä asiakkailta, joille euroa ei palauteta eli heiltä jotka etukorttia eivät omista.

S-kortin saa omakseen maksamalla osuusmaksun joka on 100 euroa. Aika kova hinta. Tosin 20€:n alkupanostuksella tilin saa auki, ja loppumaksun voi kerätä ajan saatossa bonuksilla. Sen sijaan että saisit kuukauden ostoksista itsellesi vaikka 12€, se menee osuusmaksun kerryttämiseen. Sitten kun tuo 100€ on kasassa, alat saamaan S-tilillesi oikeaa rahaa.
Osuusmaksun hyvänä puolena on se, että päättäessäsi jättäytyä S-etuohjelmasta pois saat maksamasi osuusmaksun takaisin. 100€ on tavallaan panttina ja se on sinun.
Lisäksi, kun tuo 100€ on maksettu olet oikeutettu vuotuiseen tai muuna ajanjaksona maksettavaan osuusmaksun korkoon. Itse olen saanut edellisten vuosien aikana tuota korkoa 20€ erissä joka vuosi niin, että kortti on maksanut itsensä siinä mielessä takaisin. Osuuskunnat maksavat siis tuloksestaan asiakasomistajille "lisäbonusta". En tiedä maksavatko kaikki Suomen osuuskunnat, uskoisin kyllä. Tässä täytyy muistaa että tämäkin summa on jo valmiiksi hinnoissa, suurimpina häviäjinä ne jotka etukorttia eivät omista.
S-Bonuksen maksimi on 5% kulutetusta rahamäärästä. Osuuskaupasta riippuen tuon prosentin raja vaihtelee 900€ - 1500€ kuukausiostojen välillä. Lisäksi S-kortilla maksaessaa on saa maksutapaetua 0,5% ostosten määrästä. Maksutapaetu maksetaan S-bonusten yhteydessä.

Keskon Plussakortti on toisenlainen. Sen käyttäjäksi ryhtyminen maksaa vain 8,40€ (typerä jäänne ajalta jolloin siirryttiin markoista euroon. Aiemminhan maksu oli 50mk.). Plussaa kerryttävät ostokset joita teet, ja ne muutetaan pisteiksi. Perusmuunnos on 1€ = 1 plussapiste. Mitä suuremmat ostokset kuukaudessa, sen enemmän on mahdollisuus saada lisäpisteitä. Jokainen täysi 1000 pistettä muuntuu sinulle takaisin saamassa rahassa 5€:ksi. Alle 350€ ostokset kerryttävät peruspisteitä ja tuota suuremmat ostokset taulukon mukaisesti lisäpisteitä.
Plussapisteet maksetaan joko 5€ suuruisina etuseteleinä tai rahana tilille. Tilisiirtojen raja on täydet tuhannet pisteet eli siis viiden euron maksut.

Ykkösbonuskortti on kolmas suurimmista, joskin selkeästi pienin toimija. Tradeka tarjoaa etujärjestelmän jossa voit valita joko seteliohjelman tai palkinto-ohjelman. Taulukosta näet miten molemmat kertyvät.
Tradekan kaupat ovat lähes poikkeuksetta kalliimpia, sillä niistä puuttuvat suuret hypermarketit. Ykkösbonus maksetaan rahana vuosikulutuksen perusteella. Asiakas saa arvosetelin keräämänsä bonuksen arvoisena, ja halutessa voi vaihtaa sen käteiseksi esim. Siwassa. Palkinto-ohjelmassa pisteitä voi kerätä 24kk ajan, halutessa niillä voi lunastaa palkinnon heti pistemäärän täyttyessä ko. palkinnon kohdalla.


Mikä näistä nyt sitten olisi paras?

Jos otetaan esimerkiksi asiakas jonka talous käyttää 500€ kuukaudessa bonusta kerryttäviin ostoihin kussakin asiakasomistajaketjussa.

S-bonusta kertyy kuukaudessa 500€ ostoksilla 3% eli 15€. Jos ostokset suorittaa S-kortilla saa lisäksi maksutapaedun 0,5% eli yhteensä bonusta saa 17,50€.
Vuositasolla  180€-210€.

Plussa-asiakas saa perus- ja palkintopisteillä yhteensä 1500 pistettä. K-Plussa mainostaa rahallisen edun suuruutta 7,50€:ksi, mutta koska maksut tapahtuvat täysinä viisinä euroina, saa asiakas yhden viiden euron hyvityksen ja loput pisteet siirtyvät seuraavalle kuukaudelle.
Vuositasolla  90€

Ykkösbonusasiakas  ei saa kuukaudessa mitään ostoksien kartuttavan bonusta vuositasolla, mutta vuoden jälkeen häntä odottaa 135€ arvoseteli.


Tällä laskumenetelmällä S-bonus tuo eniten rahaa takaisin. Tosin miten vertailua voi pitää samanarvoisena jos kauppojen hinnat eivät ole samanarvoisia. Todennäköisesti hypermarkettien asiakas tuo kotiin enemmän tavaraa samalla rahalla kuin pienemmän kaupan asiakas.
Vakuutukset, polttoaineet, ravintolat, silmälasit, miltei kaikki kuuluvat myös nykyään jonkun etuuskortin piiriin kartuttaen ko. bonusta. Nämä kaikki vaikuttavat siihen mikä on lopullinen hyöty kustakin ohjelmasta.

Törmäsin joku aika sitten blogiin jossa tehdään hintavertailua. Kilpailua, kiitos! esittelee elintarvikkeiden todellisia hintoja eri kaupparyhmissä. Toivottavasti blogin päivittyminen jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti