lauantai 13. huhtikuuta 2013

Yksityinen henkilö "yrittäjänä"

Kuten lukijat ovat ehkä havainneet, olen monenlaisessa mukana, teen ykköstyötä ja kakkostyötä, milloin minkäkinlaista opetus- ym. keikkahommaa. Tämän vuoden verokorttiratkaisuksi verottaja laittoi tulemaan ainoastaan freelanceverokortin, ei enää pää- ja lisätyön verokorttia.

Tähän mennessä olen saanut hyvin hoidettua nuo satunnaiset opetus- ym. keikat mitä tulee palkanmaksuun. Yhden kerran olisi ollut tarvetta saada laskuttaa asiakasta, mutta onneksi se (rahaliikenne) sitten hoitui muuten. Kekseliäälle ihmiselle vain taivas on rajana, sitä voi vaikka puhua itsensä marttojen paikallisyhdistyksen kevätjuhlaan vetämään bingokaraokea. Ja saada siitä palkkaa. Painotan että kaikessa lisätyössä kuuluu maksaa asiaankuuluvat verot, maksut ym.
Bingokaraoken vetämiseen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä omaa yritystä. Jos teet harvakseltaan mitä tahansa lisätyöksi ajateltavaa, voit toimia KUTEN yrittäjä mutta tehdä sen ilman vaativia paperihommia.


Freelancer - laskuta Ukolla!

Homma siis toimii niin että palvelun kautta lähetetään lasku sille taholle jolle olet töitä tehnyt. Palvelu maksaa puolestasi verot ja vastaavat maksut ja saat siis itsellesi nettopalkan. Tuo mainostaa myös olevansa kätevä bloggareille, jotka haluavat myydä mainostilaa blogistaan. Tai sopii muusikoille, siivoustyötä tekeville, yritystoiminnan käynnistämistä ajatteleville kokeilumielellä jne. (Affiliate)kuvakkeesta napauttamalla saat lisätietoa. Rekisteröityminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Aivan pienille parin kympin summille tuo ei sovellu ukko.fi:n oman palvelumaksun takia (ajattelen sen kirjanpitomaksuna) mutta jos mennään pariin sataan, niin ok. Lisäksi tuo palvelumaksu tippunee käyttäjämäärän lisääntyessä, joten uskon sen kohtalaistuvan piakkoin.

Jos jotenkin pähkinkuoreen tätä pitäisi saada, niin tarkoitus koko postauksella oli selvittää kaksi asiaa:
1. Olen tehnyt keikkaluonteista työtä kymmenille eri työnantajille, joista osa on ollut pienyrittäjiä. Olen onnistunut tähän asti saamaan palkkani "perinteisesti" olemalla työsuhteessa, mutta aina ei näin välttämättä tule olemaan.
2. Se, että yksityinen henkilö voi tehdä ns. virallista työtä "kuten yrittäjä", lisää (omiakin) mahdollisuuksia tarjota osaamistaan esim. pienille yhdistyksille jne, joita voi tuon palvelun avustuksella laskuttaa kuten yrittäjä, olematta yrittäjä.
Voila.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti