sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

18 vinkkiä pullonkeräykseen

Listataan muutama vinkki, joilla kerätä pulloja enemmän, paremmin, tehokkaammin.

1. Viikonloppu on parasta aikaa. Siellä missä liikkuu ihmisiä, siellä on myös pulloja ja tölkkejä. Perjantai-illasta sunnuntain aamutunneille löytyy selkeimmin näkyvillä olevia pulloja parhaiten. Mitä lähempänä keskustaa (ravintoloita) keräät, sen varmemmin törmäät muihinkin kerääjiin. Valitse ehkä ilmiselvän sijainnin mukaan toinen paikka, saat apajat itsellesi.

2. Asuinalueilta keskustaan / baareihin vievät reitit ovat täynnä ojiin ja teiden pientareille heitettyjä pulloja.

3. Jokainen paikka missä nuoriso kokoontuu, on täynnä sekä roskaa että rahaa. Metsistä löytyy kokoontumispaikkoja, koulujen pihamailta, puistoista jne. Nuoriso hakeutuu monesti syrjempään, koska harrastavat salatupakointia ja ryypiskelyä. Mieti tällaisia paikkoja ja käy viikonloppujen aikana katsomassa.

4. Sään mukainen keräys on pop. Aurinkoisina päivinä rannat, puistot, kaikki avoimet paikat ovat potentiaalisia keräyspaikkoja. Sateisina päivinä kaikki sellaiset paikat, missä on katos, tarjoavat saman potentiaalin. Mitä äkimmin sade alkaa, sen parempi. Jos ihmiset kerääntyvät sateensuojaan pyörälenkeillään tai puistopäivinään, jää sinne sateensuojiin hellejuomiksi varatut pullot. Kaikki aurinkopäivän pullot avarilta paikoilta tiivistyvät suojaisiin paikkoihin.

5. Urheilukenttien laidoilla on aina tavaraa.

6. Pidä mielessä se, että aivan kuin roskia on varsin kummallisissa paikoissa, myös pulloja on kummallisissa paikoissa.

7. Puistojen / uimarantojen / yleisten paikkojen roskiksista monesti tursuaa tavara, myös pullot. On ihmisiä jotka kiltisit keräävät toisten roskat, myös ne joista saa rahaa. Jos pokka kestää, löydät aivan takuulla muutaman roskiksen tongittuasi sieltä rahaa.

8. Tölkkejä rutistetaan ja litistetään jos niitä ei tarpeeksi nopeasti joku kerää pois. Lieviä vaurioita tölkissä voi olla, sen saa kokoon painettua sisältä päin esim ruuvimeisselillä.

9. Valitse joskus sellainen puisto missä nuoriso viettää aikaa. Normaalin tutkimisen lisäksi mene ihan reippaasti puskiin, siellä niitä on. Itsekin olet ollut nuori, ja tiedät että sillä nyt vain ei ole aina väliä mitä tekee ja miksi. Siksi niitä tölkkejäkin löytyy keskeltä pusikkoa, ei vain sen laidalta.

10. Pullonkerääjän tulisi mielestäni kerätä myös ne tölkit joista ei saa panttia. Ihan vain ympäristön vuoksi.

11. Jos löydät ryteiköstä sellaisia pulloja tai tölkkejä joita et halua (Alkon pullot, Lidlin pullot, pantittomat tölkit), ota ne edes puskista pois ja jätä näkyville. Joku toinen kerää ne kyllä.

12. Ottaessasi pantittomia tölkkejä tai lasipulloja, voit viedä ne asianmukaisiin keräysastioihin, niissä on yhtä lailla panttipulloja kuin ojissakin.

13. Jos pokka kestää, taloyhtiöiden roskiksista löytyy myös rahaa.

14. Älä käy samoissa paikoissa liian usein. Todennäköisempää on että lähialueen nuorisolta kertyy parin viikonlopun aikana sen verran pulloja lähimetsän piilopaikkaan, että niitä kannattaa lähteä etsimään. Jos käyt joka päivä, vedät vesiperän ja menee mieli koko touhusta. Siis eri päivinä eri kohteet.

15. Älä vie jokaista pullopussia kerralla kauppaan. Kerää varastoon / autoon / mihin tahansa vaikka kuukauden satsi, näet todella kuinka paljon rahaa on heitetty pois. Todennäköisesti tämä muuttaa myös omaa käytöstäsi sekä roskaamisen että kulutuksen suhteen.

16. Vaikka opit "omia" paikkoja, missä kannattaa milloinkin käydä, pidä mieli avoimena ja muovipussit mukana, aina löytyy uusia paikkoja missä vierailla.

17. Sillä ei ole mitään väliä vaikka muut nauravat kun keräät pulloja. Sinä saat siitä kuitenkin ne rahat joita nauravat eivät saa. Sitä paitsi, pidät ympäristön siistimpänä kun keräät "roskat" pois.

18. Älä tee pullonkeräyksestä elämäntehtävääsi. Se on parhaillaan silloin kun se on vapaaehtoista ja enemmän tai vähemmän spontaania.


Hauskaa pullonkeräystä kaikille toivottaa nimimerkki menempä äkillisen kaatosateen ja ukkosen jälkimainingeissa käymään parilla uimarannalla...

4 kommenttia:

  1. olin viikon vantaanpuiston ojassa ja sain kerättyy jotai 1020 euron edest pulloi mut perkele ku tuli kylmä ku kaaduin ojaa nii jouduin jättää vaatteet sinne mut hyvä fiilis kumminki jäi jos sitä ens viikolla taas keräis jonku pennin edestä. kiitos neuvoista ja vinkeistä

    VastaaPoista
  2. ui juma mulla joku neekeri vei mun pullot ja totesin et ei ennää ikinä

    VastaaPoista
  3. Viime kesänä keräsin 2600€ pulloja enkä edes asu kovin isossa kaupungissa.

    VastaaPoista