sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

7 vinkkiä lisätuloon vuorotyöläiselle

Ne, jotka tekevät vuorotyötä, voivat lisätä ansioitaan melko helposti, joskin suunnittelemattomasti seuraavien vinkkien myötä. Vuorotyö on aina raastavaa monessa mielessä, ja vuorotyöläinen elää erilaisessa maailmassa kuin säännöllistä työaikaa tekevät. Vuorotyön huonoja puolia pystyy kompensoimaan kohottamalla tulojaan, sen kuitenkaan vaikuttamatta liiaksi työn määrään. Työn suorittamisen ajankohtaan se kuitenkin vaikuttaa.

1. Monet työpaikat joutuvat sairastumistapauksissa tekemään järjestelyjä. Harva vuorotyö voi jäädä tekemättä työntekijän sairastaessa. Ole siis asialla kun työkaverisi sairastuu! Jos tarjolle tulee paremmin maksettu vuoro (ilta, yö, viikonloppu), vaihda oma vuorosi siihen! Yleensä arkipäivistä pystyy siirtämään työvoimaa helpommin muihin vuoroihin, tai ottamaan ulkopuolisen sijaisen arkivuoroon. Tekemäsi tuntimäärä pysyy samana, mutta se on lisien myötä paremmin maksettua.

2. Tee työvuorolistaan toivomuksia. Jos työpaikallasi on käytäntö toivomuslistasta, ne toimivat yleensä niin että pyydetään vapaita tiettyihin päiviin. Tätä voi käyttää myös niin, että toivoo yövuoroja tai viikonloppuja työvuoroiksi niin, että arkipäivistä tulee vapaapäiviä. Näin varmistat parempimaksuisia vuoroja itsellesi, varsinkin jos niitä on harvoin tarjolla. Tämä ei tietenkään kannata usein, sillä epäsopua syntyy herkästi jos muut huomaavat tiettyjen ihmisten tekevän viikonloppua tai yötyötä enemmän muihin verrattuna.

3. Sijaista. Tee tarpeen mukaan lisätunteja. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi lyhyempiin tarpeisiin, jos et koe sitä liian raskaaksi. Työvuoron pidentäminen parilla tunnilla työn jatkuvuuden takaamiseksi pelastaa monet hetket sijaisten hommaamisen vaivalta, ja sinua palkitaan lisätyöllä. Tunti siellä, tunti täällä tekee muutamia kymppejä kuukaudessa lisää rahaa.

4. Riippuen työpaikasta, pidä huoli että osaamisesi ja työn vaativuus ovat tasapainossa. Monissa työpaikoissa on varsinaisten palkankorotusten sijasta erilaisia asteikkoja työntekijän palkkauksen arvioimiseksi. Pyydä ajantasaistaa asteikko kohdaltasi vedoten työhön sitoutumiseesi joustavuuden (työvuoromuutokset, lisätyöt) näkökulmasta.

5. Kun teet työvuorovaihdoksia ja olet ilmoittautunut tuuraamaan sairastuneita työntekijöitä, olet oikeutettu vuoronvaihdon tuomaan taloudelliseen etuun. Yleensä pyhätöiden kyttääjät ja niistä marisijat ovat samoja, jotka eivät kuitenkaan itse vaivautuisi tuuraamaan! Olet ansainnut sen vähän lisän!

6. Ota selvää työvuorovaihdoksiin liittyvistä oikeuksista! Nopealla aikataululla tehdyt muutokset oikeuttavat joillain aloilla erityiseen kertaluontoiseen lisäkorvaukseen, esimerkiksi töihin kutsuraha -nimellä kulkevaan rahaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varsinaisen palkan lisäksi (minkä olisit saanut joka tapauksessa) saat kutsurahan (10€, 15€, 30€, 60€ tai jotakin, lienee paikallisesti sovittu summa. Omassa työssäni tuo raha on peräti 60€).

7. Mikäli olet sinut vuorotyön luonteen kanssa, ilmoita tekeväsi juhannukset, pääsiäiset, joulut ja muut arkipyhiksi osuvat työvuorot. Näitä läheskään kaikki eivät halua tehdä. Joulun ajan työskentelevä voi parhaimmillaan saada aatto- ja pyhälisistä liki viikon ylimääräisen palkan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti