tiistai 21. toukokuuta 2013

Rahaa lääketutkimuksilla

Ylimääräistä rahaa voi tienata osallistumalla lääketutkimuksiin. Lääkeyhtiöt ja esim. Turun Yliopisto muistaakseni hakevat ajoittain erilaisiin tutkimuksiin vapaaehtoisia osallistujia.

Lääketutkimukseen osallistumisesta on säädetty tietyt korvaussummat jotka määräytyvät toteutuneista tai potentiaalisesta aiheutuneesta haitasta. Korvaukset ovat portaittain ja menevät seuraavasti:

1) 50 euroa, jos haitta on vähäinen;
2) 120 euroa, jos haitta on kohtalainen;
3) 170 euroa, jos haitta on suuri.

Haittakorvaus voidaan maksaa kaksinkertaisena, jos tutkittavalle sairaalassa tai muussa tutkimuslaitoksessa tehtävät tutkimustoimenpiteet kestävät yhteensä yli 3 päivää ja kolminkertaisena, jos ne kestävät yhteensä yli 7 päivää.  (Lähde Finlex)

Eräs tutkimus jota katselin joku aika sitten ja johon tosissani aioin hakea oli korkeimmassa haittaluokassa ja kolminkertaisena. Rahallinen korvaus siis olisi ollut 170€ x 3 = 510€. Lisäksi matkakulut olisi korvattu sekä maksettu päivärahat niiltä päiviltä jolloin tutkimuksia tehdään. Tutkimus olisi vaatinut kulkemista jonkun verran ja kaksi kertaa kahden vuorokauden pituisen "miniloman" tutkimuskeskuksessa. Yhteensä korvaus olisi ollut siinä 800€ paikkeilla. En sitten hakenut koska matkat olisivat olleet pitkiä ja olen varsin kiireinen jo valmiiksi.

Se, mitä mieltä kukakin on lääkkeistä ja lääketutkimuksista on yhdentekevää. Aihe varmasti repii mielipiteitä voimakkaasti. Tässä blogissa ajatus esitetään sen vuoksi että se on konkreettinen mahdollisuus saada lisätienestiä ja samalla tietoa omasta terveydentilastaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti