torstai 9. toukokuuta 2013

Voiko kauppa-asioinnit kalenteroimalla säästää?

Omassa lapsuudessani ei ollut minkäänlaista ongelmaa siinä että kaupat olivat kiinni sunnuntaina, eikä siinä että ne menivät illalla aiemmin kiinni. Ihmiset kävivät kaupassa silloin kun kauppa oli auki. Vuorotyötä tekeviä ihmisiä on ollut aina ja silti kuin ihmeen kaupalla hekin ovat käyneet kaupassa aikana jolloin niiden aukioloajat olivat rajallisemmat.

Tänään olisi ollut tarve käydä pikkuostoksilla, mutta päätin jättää asioinnin suorittamatta. Olen viime aikoina pyrkinut välttämään esim. sunnuntaina kaupassa asiointia ja tämä arkipyhä toi mieleen saman syyn. Siihen ei liity niinkään mitään uskonnollista (vietä pyhäpäivää) vaan taloudellinen näkökulma.

Omalla toiminnallani en tosin voi vaikuttaa millään muotoa asiaan mutta jos tarpeeksi kauan tarpeeksi monta ihmistä toimii samoin, asiaan voisi tulla muutos. Tarkoitan sitä että kauppojen aukioloaikojen pidentyessä lisääntyy työvoiman tarve. Palkkakustannukset nousevat ilta- ja pyhälisien vuoksi, henkilökuntaa täytyy olla useammassa vuorossa kuin parikymmentä vuotta sitten. Myönnettäköön että henkilökunta on varmasti monessa paikassa vedetty minimiin (kiire näkyy sekä asiakkaalle että varmasti tuntuu työntekijöille) mutta en voi olla väärässä etteikö pelkillä palkkakustannuksilla olisi vaikutusta päivittäistavarakaupan hintatasoon edes vähäsen.

On olemassa ketjuja jotka ovat pyhäpäivät kiinni, ja väitän erään itselle tutun ketjun olevan halvempi kuin muut vastaavat, erityisesti käyttötavaroiden kohdalla.

Haastan lukijan seuraamaan omassa kauppa-asioinnissaan sitä, kuinka paljon sitä käyttääkään hyväkseen myöhäisiä ilta-aikoja ja pyhäpäiviä kaupassa asioidessaan!! Kun ruokakorin hinta nousee vuosittain sillä n. viidellä prosentilla, sitä mielellään hyödyntäisi minkä tahansa keinon että leivän päälle voi voitakin ostaa vielä parin vuoden päästä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti