maanantai 25. kesäkuuta 2012

Mystery shopper / mysteeriostaja

Jos joku ei tiedä mikä tai mitä on mysteeriostaja, niin tässä pieni tiivistelmä. Se koostuu kolmesta eri tahosta, kuluttajasta eli sinusta, asiakkaasta eli yrityksestä X, ja näiden välissä toimivasta yrityksestä Y.
X ostaa Y:ltä palvelun, jossa Y selvittää X:n asiakastyytyväisyyttä ja/tai firman asiakaspalvelua/tehokkuutta/muuta sovittua aspektia. Tämän ei tarvitse koskettaa sinua millään lailla.
Y on yhteydessä sinuun, kuluttajaan. Sopimuksen mukaan menet yritykseen X tekemään tai ostamaan sovittua asiaa. Etukäteen suunnitellun kaavan mukaan teet huomioita ostotapahtumasta tai asiakapalveluhetkestä. Huomiosi raportoit Y:lle, joka välittää ne edelleen X:lle.

Käytännössä siis firmojen johto tekee "pistokokeita" työntekijätasolle asiakkaiden välityksellä. Jonkunlaista sisäistä laadunvalvontaa siis.
Se mikä tässä koskettaa lisärahan havittelijaa tai säästötoimenpiteisiin ryhtynyttä henkilöä on se, että hommasta saa palkkion.

Sovittu työkeikka voi olla mitä tahansa, autoliikkeessä asioinnista ja huonekaluliikkeissä käymisestä ravintoloissa ruokailuun. Aikaa tällaisiin ei hirveästi mene, ja esim. ravintolakeikka on hyödyllinen, koska syödä pitää joka tapauksessa. Korvaus voi olla lahjakortti tiettyyn liikkeeseen, tai vaikka ravintolaruoan korvaus = ilmainen ruoka.
Jos korvaus on siis yhtä suuri kuin sovitun hyödykkeen ostaminen, on kyse säästöstä joka syntyy siitä että sinun ei tarvitse käyttää omia rahojasi, vaan se maksetaan puolestasi (yleensä jälkikäteen). Lahjakortin tai vastaavan tullessa kyseeseen, varsinkin jos kyse on ainoastaan asiakaspalvelutilanteen arvioimisesta, voi ajatella lisätuloksi.

Mysteerishoppausta tarjoavia yrityksiä löytyy joitakin. Nämä muuten ilmoittelevat työvoimatoimiston sivuillakin! Tässäkin on se tilanne tosin, että sinulle tarjotaan keikkoja, et voi itse valita listasta kymmeniä tai satojatuhansia mysteeritilanteita. Mukavaa ajankulua, jos ei muuta. Suosittelen vaikkapa vain uteliaisuutta tyydyttämään, kaikki muu on bonusta!

Itse menen ensi viikolla neljään (!) eri ravintolaan, ilmaiseksi. Eipä tarvitse käydä ruokakaupassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti